- Giriş
Anlamsal Web Portal geliştirme süreci içerisinde diğer Anlamsal Web Portal mimarileri incelendiğinde karşımıza çıkan mimarilerde genel eksiklik mimarilerin tüm özelliklerinin ve içeriğinin yansıtılmamasıdır. Bu eksikliği gidermek için Documenting Software Architectures kitabı içerisinde bahsedilen görünüş ve diğer yapılardan burada kısaca bahsedilecektir. - Gereksinimler ve Kısıtlamalar
Anlamsal Web Portal Mimarilerinin genel yapısı içerisinde en önemli özellik ontoloji kavramıdır. Ontolojilerin gösterimi ve saklanması işlemleri, ontolojilerin içeriklerinin farklı şekillerde web portal içerisinde etki edebilmesi, Anlamsal Web Portal kavramının temel özelliklerinden birisidir. Ontolojiler bu özellikleri nedeniyle mimari içerisinde farklı yerlerde (katmanlarda) kullanılmaktadır. Bu durum ise ontolojilerin bilgi katmanı dışında üst katmanlar içerisinden erişilmesi gerekliliğini doğurur. Üst katmanların ontolojileri kullanabilmesi, katmanlı mimariler içerisindeki soyutlama gerekliliğini de içermek zorundadır. - Mimari Görünüşleri
- Mantıksal Görünüşü (Logical View)
Mantıksal görünüş içerisinde davranışsal gereksinimler gösterilere oluşturulan mimarinin son kullanıcıya nasıl bir hizmet sunacağı belirtilmektedir. Mantıksal görünüş ilgi alanında olan bilginin kullanıcının anlayabileceği bir seviyeye çekilmesi, yani davranışların modellenmesi için gerekli olan soyutlamanın gösterildiği görünüştür.
- İşlem Görünüşü (Process View)
İşlem görünüşü anlatılan mimarinin dağıtık ve kararlı yapısının anlatıldığı görünüştür. İşlem görünüşü kararlı yapısı içerisinde sistemin bütünlüğü ve hataya toleransı gösterilmektedir. Sistemin bütünlüğü ve olabilecek hataların belirlenmesinde temel alınması gereken birimler mantıksal görünüş içerisinde ortaya konan sınıflardır. Bu sınıflar bir kontrol iş parçağı tarafından denetlenerek, her bir sınıf içerisindeki her bir operasyon bu denetlemeden geçirilmektedir. İşlem görünüşü temel olarak bu hata kontrolünü gerçekleştirirken sadece oluşacak işlem hatalarını değil, aynı zamanda donanım hatalarını da kontrol etmektedir.
- Geliştirme Görünüşü (Development View)
Geliştirime görünüşü yazılım modüllerinin organizasyonun gösterildiği görünüştür. Bu görünüş içerisinde her bir yazılım parçacığı küçük birimler içerisinde gösterilmektedir. Geliştirme görünüşü bu şekilde büyük yazılımların küçük parçacıklara bölüştürülmesi ve çalışma gruplarına dağıtılmasında kullanılmaktadır. Bu görünüşün tam olarak gerçekleştirilmesi amacıyla bütçe oluşturma, planlama ve proje işleminin gözlemlenmesi gibi yazılım mühendisliği tekniklerinin kullanılması gerekmektedir.
- Fiziksel Görünüş(Physical View)
Fiziksel görünüş yukarıda belirtilen tüm görünüşlerin bir bütün halinde çalıştığının gösterildiği görünüştür. Fiziksel görünüş içerisinde diğer görünüşlerde belirtilen tüm yapılar çalışan bir işlem olarak gösterilmekte ve uygunluk, performans, ölçeklenebilirlik ve hataya tolerans gibi işlemleri ele almaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder