2 Eylül 2008 Salı

Dynamic Object Model-Dinamik Nesne Modeli

Dinamik Nesne Modeli nesnelerin çalışma zamanında tiplerinin değişmesini destekleyen bir nesne modelidir. Bu özelliği ile Anlamsal Web uygulamalarında kullanılır.
Anlamsal Web açık bir dünyadır. Açık bir dünyada, bir varlık hakkındaki bilgi sadece bilinen kadar olduğu kabul edilir. Eldeki bilgiden yola çıkarak, bu varlık ile ilgili diğer bilgilerin doğruluğu ya da yanlışlığı bilinemez. Bu tip bir yaklaşıma Açık Dünya Yaklaşımı denmektedir. Anlamsal Web kendi içerisinde varlıkları paylaşabilen bir dünyadır. Bu sebeple bir varlık ile ilgili bilgi farklı yerlerde tutulabilmektedir. Bu sebepten Anlamsal Web'de bir varlık hakkındaki bilginin erişilen uzay kadar olduğu kabul edilmez. Erişilen uzay sadece varlıkla ilgili bilginin bir kısmı olduğu yani açık bir uzayda sadece bir galaksiyi gözlemleyebildiğimiz kabul edilmektedir.
Programlama yöntemleri ve paradigmalarına baktığımızda ise açık bir dünya aksine olabildiğince net ve belirli bir uzayla karşılaşırız. Kapalı dünya yaklaşımına sahip programlama yöntemleri ve dilleri, temelini aldığı lojik diller ile birlikte Anlamsal Web ile karşıtlık içerisindedir. Bu sebepten üst düzey programlama dillerinin açık dünya yaklaşımına sahip ontolojileri modellerken kullanılması ve ontolojik kavramları anlamsal olarak saklayabilmesi için açık dünya yaklaşımına olmaları gerekir.
Dinamik Nesne Modeli bu noktada devreye girerek, Anlamsal Web ile Nesneye Dayalı Programlama arasında bir köprü oluşturmaktadır.
Dinamik Nesne Modeli temelde önceden belirlenmiş ve oluşturulmuş nesne çatılarını dinamik hale getirerek, çalışma anında yeni tiplerin yaratılmasını ya da varolanların değiştirilmesini veya varolan nesneler arası ilişkilerin değiştirilmesini sağlamaktadır.
Dinamik Nesne Modeli temelde bir bileşik desendir. Tip-Nesne, Özellik listesi ve Değer Saklayan Desenlerinin birleşiminden oluşmaktadır.

Hiç yorum yok: